European Seniors Mens Team Championship

Publicerat: 2023-09-12 12:00

Stefan Nilsson, medlem i Örestads GK, kapten i SGF Senior Tour H50 berättar om spelet i Tjeckien 5-9 september.

European Senior Mens Team Championship

I Tjeckien på Royal Golf Club Marianske Lazne gjorde 23 nationer upp om lag EM titeln för Seniors. Uttagningen sker på olika sätt i varje land men det är oftast kvalificeringstävlingar som de baseras på. Vi i Sverige ha SGF Senior Tour där de 6 bästa spelarna tar en plats efter vår SM tävling, deltävling 4.

Varje lag består av 6 spelare och tävlingen spelas över fem dagar. De två första dagarna spelas singel slagspel där de 10 bästa resultaten räknas. Här gäller det att komma topp åtta för att få en chans att spela om medaljerna. Efter det delas lagen in i tre grupper, bracket A, B och C och där spelar man matchspel.

I matchspelet spelas 1 Foursome och 4 singlar. Om en match inte är avgjord på 18:e hålet går man vidare och fortsätter tills ett lag vinner.

Kvalspelet
Efter en trevande inledning i kvalspelet så låg vi på 10:e plats inför andra dagens singelspel. Med bra resultat knep vi en plats bland de åtta och var klara för kvartsfinal i bracket A. Laget man får möta baseras på placeringen i kvalspelet och eftersom vi kom på sjätteplats så vi fick vi England i kvartsfinalen. En repris på finalen från 2022 var ett faktum.

Referat från första matchen mot England
Jag spelade vår Foursome match som böljade fram och tillbaka inledningsvis. England hade övertaget efter 12 hål men vi slet och kom nästan i kapp på hål 14. Men när vi spelat 16 hål var vi dormie och 2 ner. När vi slagit ut på 17:e fick vi reda på att två av våra singelmatcher hade tagit slut och vi hade pressen på oss att försöka lösa detta.

Efter vinst på 17:e stod vi inför 18:e hålet med kniven på strupen att vinna det också. Efter ett bra utslag och fint inspel satte vi oss i en möjlig chans till att förlänga matchen till 19:e hålet. Vrålet efter att vår birdieputt på drygt 10 m gått mitt i hördes ända bort till våra andra spelare som var kvar på banan och fortfarande i ledning. Matchen levde fortfarande och vi gick vidare till nästa hål.

19:e hålet

På det 19:e hålet slår jag en av mina absolut sämsta drives (en hook knappt 120 m) rakt in i ett träd och ner i ett rött pliktområde som var ett dike med lite vatten i. Halva bollen låg drygt under vatten och min medspelare Thomas fick klättra ner och se om det var möjligt att slå eller droppa bollen. Dropp var uteslutet eftersom bollen skar tidigt (trots driven var kort).

Vi pratade om hur och vad ska vi göra. England hade bombat sin drive 250 m mitt på fairway så vi hade inget val mer än att försöka få upp bollen på fairway. Sagt och gjort så får Thomas upp bollen med massor av lera på både keps och tröja, men vi är på fairway och har ett slag, dock 214 m kvar till pinnen rakt in i motvinden…

Mössa av och fram med min spoon. Ett slag i Stenson klass med en perfekt fade som täcker pinnen hela vägen och jag ropar gå i, så stannar bollen 1 m bakom pinnen och engelsmännen är helt stumma av förundran medans våra spelare och publik jublar, vi har en putt för par från det läget… Englands tur att slå, 130 m liten green och vår boll tätt till pinnen, inte så enkelt. Men de träffar green och efter deras första putt är de lite närmre oss, så vi får börja putta. Thomas sätter par-putten mitt i hål och det blir Englands tur, han tog lång tid på sig men till slut slår han den också i hål. Matchen lever och vi går vidare till hål 20!

20:e hålet
Våra två andra matcher vinns och nu är det bara vår match som gäller om vi ska ta oss vidare eller inte. Publik, domare och spelare följer med när vi bägge träffar fairway på nästa hål. Ett par 5 h med vatten framför green och jag skall slå först, 176 m till flaggan, ca 15-20 m nerför och vi kommer fram till en J6 blir perfekt. Tyvärr träffar jag den tunt och bollen går ner i vattnet till höger och vi får droppa. England missar greenen till vänster men klarar vattnet med drygt 1 meter. Vi sätter upp vårt slag till 3 m ifrån, medan England chippar över hela green (här är det nerver). Vi är närmst så England får chippa först och gör det bra och säkrar sitt par. Nu har jag en putt för att ytterligare förlänga matchen, putten smiter precis förbi och vi har förlorat totalt med 3 - 2. Mycket besvikna men med ett minne i bagaget för livet, både det bra slaget och det mindre bra slaget men framför allt vårt kämpande i matchen, vi gav aldrig upp! Det kunde blivit ett mirakel i Tjeckien men det är Golf så då blev det inte.

Match mot Spanien
Efter förlusten mot England rök medaljchanserna men vi får spela vidare i placeringsmatcherna.
Matchen mot Spanien börjar bra, i vår Foursome match tar vi tidigt ledningen och är 4 upp efter 9 hål men i match kan allt hända. Så när vi står på 17:e hålet är vi dormie och förlorar på 18:e hålet. Vad hände? Vi går ut och hejar på våra andra lagkamrater som är ute på banan. En ny förlust i en match men två vinster så då är det 2 lika. Vår sista match är lika och helt avgörande igen. Marcus vinner 17:e hålet och går 1 upp inför 18:e hålet. Där räcker par för att vi ska besegra Spanien. Marcus håller nerverna i styr och gör ett enkelt par medan spanjoren inte lyckas göra birdie, vi vinner med 3 - 2!

Match mot Finland
Vår sista match mot Finland ska vi bara vinna. I vår Foursome match är vi 2 ner efter 3 hål och allt bara snurrar, vad gör vi? Men vi rycker upp oss och efter 10 hål har vi vänt och är 3 upp sen defilerar vi i mål och vinner komfortabelt med 5 – 4. Våra andra matcher spelas i rask takt och vi spelar riktigt bra. Många birdies och många vunna hål. Två av våra spelare behöver inte spela klart för vi är först till 3 vunna matcher efter en 5 - 4 vinst och en 6 – 4 vinst. Vi är femma i mästerskapet!

England-Frankrike i finalen
Finalen spelas sist på lördagen och det är jämnt. England vinner sin Foursome match och det innebär 2 vinster för England och 2 vinster för Frankrike. Sista matchen blir avgörande igen. Inför 18:e hålet är spelarna lika och det är riktigt spännande. England är längst ifrån och puttar först för birdie, ca 9 m. Den ser ut att bli kort och håller på att stanna precis på hål kanten men den vippar i och birdien är klar för England. Vilt jubel bryter ut och nu ska Frankrike putta från 3 m. Allt är helt tyst och spänningen ligger i luften. Putten smiter förbi och saken är klar England vinner mästerskapet med 3 – 2.

Avslutningen

Precis som vid invigningen var det en pampig avslutningsceremoni med middag och inmarsch. Alla nationer tågar in med sina lag i parad och presenteras i placeringsordning. Borgmästaren, det Tjeckiska golfförbundet är på plats och tillsammans med EGA håller de avslutningstal och tackar alla för en fantastisk vecka. Vi har alla fått nya vänner för livet och upplevt sportsmanship på hög nivå. Spelat en fin golfbana (108 år gammal), och upplevt en härlig gemenskap med tävlingsnerver och allt.

Bulgarien 2024
Nästa år spelas tävlingen i Bulgarien och då kommer vi ta nya tag och försöka återerövra guldet som England vann välförtjänt denna gång. Nu får jag träna ännu hårdare och försöka ta en plats till nästa år för det här var det absolut roligaste och mest spännande jag upplevt i min golfkarriär hittills.

Stefan Nilsson
Kapten SGF Senior Tour H50
Örestads GK.